Ægtefæller med fælles børn

Når du er gift, og I har fælles børn, kan du fra 1. januar 2008 frit bestemme over ¾ af de værdier, som du efterlader dig, når du dør. Resten har dit barn eller dine børn og din ægtefælle krav på som deres såkaldte tvangsarv.

Hvis du undlader at bestemme, hvem der skal arve dine værdier, går halvdelen fra 1. januar 2008 automatisk til dit barn eller til lige fordeling mellem dine børn, mens din ægtefælle arver den anden halvdel, når du dør. Men vælger din ægtefælle at sidde i uskiftet bo med jeres barn eller børn, må de vente på deres arv efter dig, for i så fald overtager din ægtefælle det hele og kan fortsætte med at forvalte det hele indtil sin egen død.

Selv om du og din ægtefælle er enige om, at den længstlevende af jer skal sidde i uskiftet bo med jeres børn, kan det være klogt at tage højde for den situation, at boet alligevel skiftes, fx ved at begunstige hinanden mest muligt i et testamente.

Desuden kan du bruge testamentet til at sikre dine børn mod formuetab. Du har ret til at bestemme, at alt, hvad de arver efter dig, skal være deres særeje - i bedste fald kombinationssæreje (dvs. en blanding af skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje) - og dermed sikrer du, at dine børn ikke skal af med halvdelen af arven i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Ønsker du at vide mere om, hvad du eventuelt kan bruge dit testamente til, kan du kontakte JuraEksperten og få skræddersyet dokumentet på baggrund af telefonsamtaler for 1.800 kr. inkl. moms eller på baggrund af en times personlig rådgivning i dit eget hjem for 2.400 kr. inkl. kørsel og moms (gælder dog kun hvis du bor i Århus, Odder, Skanderborg, Odense, Kerteminde eller på det nordlige Langeland).

designet af webdesigner.dk