Ægtefælle i uskiftet bo

Når du som den længstlevende ægtefælle sidder i uskiftet bo, kan du fra 1. januar 2008 frit bestemme over ¾ af de værdier, som du efterlader dig, når du dør (dvs. halvdelen af værdierne i det uskiftede bo). Resten har dit barn eller dine børn krav på som deres såkaldte tvangsarv.

Hvis du undlader at bestemme, hvem der skal arve dine værdier, går de automatisk til dit barn eller til lige fordeling mellem dine børn, når du dør. Skulle et barn dø før dig, går barnets andel videre til den pågældendes barn/børn, dvs. dit barnebarn/dine børnebørn.

Du kan benytte et testamente til at sikre en anden fordeling end den, der følger af arvelovens almindelige regler, fx at et barn skal arve en langt større del end de andre, eller at alle dine børnebørn skal have en del, fx i form af et bestemt beløb, af arven efter dig.

Desuden kan du bruge testamentet til at sikre dine arvinger mod formuetab. Du har ret til at bestemme, at alt, hvad de arver efter dig, skal være deres særeje - i bedste fald kombinationssæreje (dvs. en blanding af skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje) - og dermed sikrer du, at dine arvinger ikke skal af med halvdelen af arven i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Selv om du skulle være tilfreds med arvelovens almindelige regler hvad angår den personkreds, der skal have glæde af dine værdier, bør du overveje, om du vil sikre dine arvinger mod formuetab i tilfælde af separation eller skilsmisse. Og en sådan sikring kan du kun etablere ved at oprette et testamente.

Ønsker du at vide mere om, hvad du eventuelt kan bruge dit testamente til, kan du kontakte JuraEksperten og få skræddersyet dokumentet på baggrund af telefonsamtaler for 1.800 kr. inkl. moms eller på baggrund af en times personlig rådgivning i dit eget hjem for 2.400 kr. inkl. kørsel og moms (gælder dog kun hvis du bor i Århus, Odder, Skanderborg, Odense, Kerteminde eller på det nordlige Langeland).

designet af webdesigner.dk