Min hustru og jeg har været gift siden 1958, og vi har to børn på henholdsvis 42 og 45 år. Vi har fælleseje, og da vi i 1972 købte hus, fik vi at vide, at det var unødvendigt, at min hustru stod som medunderskriver på skødet. Men nu har vi hørt, at det altid er klogest, at begge ægtefæller står på skødet.
Jeg har henvendt mig på tinglysningskontoret i byen, hvor jeg bor, for at få min kones navn med på skødet. Men her fik jeg at vide, at det kun kan gøres ved at oprette et helt nyt skøde.
Er det rigtigt?
Kan I oplyse, hvordan min hustru er stillet, hvis jeg dør før hende?
Kan vi gøre noget for at imødegå eventuelle problemer og udgifter for min hustru?
“L.V.”
Svar:
To gange JA! og TJA!
Tinglysningen har ret i, at du ikke bare kan henvende dig og få sat din kones navn på et tinglyst skøde. En sådan ændring kan kun ske via en egentlig ejendomsoverdragelse og oprettelse af et nyt skøde eller en ægtepagt, og det udløser en større udgift.
Når du alene har dit navn på skødet, kan din kone kun komme til at eje halvdelen af ejendommen, hvis du enten sælger halvdelen af huset til hende til halvdelen af den fulde handelsværdi ifølge mæglervurdering eller forærer hende halvdelen af huset ved en gaveægtepagt.
Ved et salg skal der udarbejdet et nyt skøde, og i den forbindelse skal der betales en tinglysningsafgift på 1.400 kr. plus 0,6% af halvdelen af overdragelsessummen, dog mindst halvdelen af ejendommens seneste offentlige ejendomsværdi. Hertil kommer honoraret til en advokat for at få udformet dokumentet.
Vælger du at forære din kone halvdelen af ejendommen – og det kan du gøre, uden der skal betales gaveafgift – skal overdragelsen ske ved en gaveægtepagt , som koster yderligere 1.400 kr. i tinglysningsafgift.
Når du og din kone kun har fælles børn, har I næppe behov for at ændre på det faktum, at du står alene på skødet. Din kone har ret til at overtage det hele og sidde i uskiftet bo med jeres to børn, hvis du dør før hende. Og i den situation kan hun på enkel og billig vis få tinglyst sin adkomst til ejendommen.
Det er kun, hvis du har en større gæld eller udsigt til at få det, at I måske kan “imødegå eventuelle problemer” ved at få begge navne på skødet.
Har du ingen gæld – bortset fra eventuelle lån i huset – står din kone juridisk set godt i tilfælde af din død, og det vil være spild af penge at ændre på ejerforholdet til huset.
J.G./E.F.