Samlevende med fælles og særbørn

Når du er samlevende, og I har såvel fælles barn som børn fra tidligere forhold, har du sandsynligvis et akut behov for at oprette et testamente. Din samlever arver nemlig intet efter dig, medmindre du begunstiger din samlever i et testamente. Og det gælder, uanset om I har levet sammen i 10, 20 eller 50 år.

Undlader du at oprette et testamente, går arven efter dig til dit barn eller til lige fordeling blandt dine børn, fx jeres fælles barn og et barn fra et tidligere forhold.

Der findes kun én brugbar løsning for samlevere, hvis de ønsker at sikre hinanden. Den hedder et testamente, hvor de begunstiger hinanden, samt indsættelse med navn på alle livsforsikringer og pensionsopsparinger, som er oprettet før den nye arvelov, dvs. før 1. januar 2008.

Fra 1. januar 2008 kan du via et udvidet samlevertestamente sikre din samlever 7/8 af de værdier, som du efterlader dig, lige som du kan sikre din samlever en række af de fordele, der ellers kun gælder for ægtefæller, fx at din samlever kan udtage det hele, hvis der er værdier for under 600.000 kr.

I et gensidigt testamente kan du og din samlever tillige sikre jeres børn mod formuetab. I har ret til at bestemme, at alt, hvad de arver efter jer, skal være deres særeje - i bedste fald kombinationssæreje (dvs. en blanding af skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje) - og dermed sikrer I, at jeres børn ikke skal af med halvdelen af arven i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Ønsker du at vide mere om, hvad du eventuelt kan bruge dit testamente til, kan du kontakte JuraEksperten og få skræddersyet dokumentet på baggrund af telefonsamtaler for 1.800 kr. inkl. moms eller på baggrund af en times personlig rådgivning i dit eget hjem for 2.400 kr. inkl. kørsel og moms (gælder dog kun hvis du bor i Århus, Odder, Skanderborg, Odense, Kerteminde eller på det nordlige Langeland).

designet af webdesigner.dk