Jeg har en del overvejelser, fordi jeg er indkaldt til et møde i skifteretten. Her skal jeg tage stilling til, hvordan dødsboet efter min mor skal behandles, og jeg kan få en advokat til at kontakte skifteretten eller selv møde op.
Der er især tre spørgsmål, som jeg har behov for at få besvaret.
Vil jeg på mødet blive udspurgt om en masse ting?
Kan skifteretten vælge, at skifteretten skal gøre dødsboet op?
Min mor optog et lån i sit hus i 2003, så hun kunne låne mig 400.000 kr. Dette lån er blevet eftergivet.
Skal jeg oplyse skifteretten om dette lån?
”C.G.”
Svar:
NEJ!, BÅDE-OG! og MÅSKE!
Hvis du frygter at blive krydsforhørt om en masse forhold, så er det ikke rigtigt. Skifteretten har indkaldt dig for at finde ud af, om du selv vil stå for et privat skifte af boet, overgive opgaven til en advokat eller til en autoriseret bobestyrer.
Hvis du er solvent og dermed kan klare dine forpligtelser, så er det dit valg, hvordan boet efter din mor skal behandles. Men er du fx ikke i stand til at betale dine forpligtelser, kan skifteretten bestemme, at boet skal behandles af en autoriseret bobestyrer og dermed efter nogle særlige bestemmelser i loven.
Hvis din mor har eftergivet hele lånet i form af de afgiftsfri pengegaver, som hun årligt må forære dig, og hvis det kan dokumenteres, fx via gavebreve med din mors underskrift, skal du ikke oplyse noget om lånet i forbindelse med behandlingen af dødsboet. I så fald er alt foregået i fuld overensstemmelse med loven.
Men har du ingen dokumentation for, at din mor har eftergivet restgælden på lånet, har din mor givet en afgiftspligtig gave, og det skal oplyses under strafansvar i papirerne til skifteretten. Her skal enten betales afgift af gaven, eller hele gælden skal medtages som et aktiv i boet.
Efter det oplyste gør du klogt i at tage en snak med en advokat, der er specialist i arveret, og måske få advokaten til at behandle boet for dig.
J.G./E.F.