Min far afgik ved døden for fire uger siden, og jeg har været indkaldt til et møde i skifteretten. Her blev jeg bedt om at svare på, om skifteretten skal udpege en bobestyrer, eller om vi vil gennemføre et privat skifte.
Jeg har fået en frist til at svare skifteretten, men to af min afdøde søsters fire børn vil ikke være med til et privat skifte.
Er jeg nødt til at lade skifteretten vælge en bobestyrer?
Mine forældre blev skilt for snart mange når siden, og der er ikke de store værdier i boet efter min far. Han boede i en plejebolig og efterlader sig en opsparing på 108.000 kr.
Jeg er indsat til at arve mest muligt i et testamente, mens min afdøde søsters fire børn skal arve mindst muligt.
Kan I beregne vores arveandele?
Vil det overhovedet være noget tilbage at arve, hvis skifteretten udpeger en bobestyrer?
”H.V.M.”
Svar:
To gange JA! og TJA!
I kan kun gennemføre et privat skifte, hvis alle arvinger vil være med til det. Derfor bliver du nødt til at lade skifteretten overgive boet til en autoriseret bobestyrer, medmindre du kan få de to børnebørn til at skifte mening.
Når din far har bestemt, at du skal arve mest muligt, får du forlods 3/4 af det hele. Resten skal deles ligeligt mellem dig og din afdøde søsters fire børn, dvs. du får yderligere 1/8 af det hele som din såkaldte tvangsarv. Derfor bliver slutresultatet, at du arver 7/8 af alt, hvad din far efterlader sig, mens de fire børnebørn deler 1/8, dvs. hvert barnebarn arver 1/32.
Hvis der skal fratrækkes udgifter til begravelsen og fraflytning/istandsættelse af plejebolig i det omtalte beløb, bliver der næppe meget tilbage at arve, når den autopriserede bobestyrer også har fået sit salær. Derfor gør de to børnebørn dumt i at fastholde deres krav om, at boet ikke kan skiftes privat – og i dette tilfælde som et forenklet privat skifte.
J.G./E.F.