Jeg har flere gange læst jeres svar til samlevere, der ønsker at sikre hinanden, og her skriver i ofte, at de skal oprette et testamente. Men det undrer mig, for I kunne vel blot svare, at samleverne skal gifte sig.
Er det ikke det enkle og mest rigtige svar?
Jeg er med på, at svaret ikke giver så meget arbejde til advokater.
”B.F.”
Svar:
NEJ!
Det er korrekt, at et ægteskab automatisk medfører, at ægtefæller får arveret efter hinanden. Men en efterlevende ægtefælle arver kun halvdelen af førstafdødes værdier, hvis de har barn/børn. Derfor har de fleste ægtefæller også behov for at oprette testamente.
I øvrigt vil det være useriøs og dårlig juridisk rådgivning at give det svar, som du anbefaler. Når to personer indgår ægteskab, får de automatisk fælleseje, medmindre de tinglyser en ægtepagt med en anden formueordning. Derfor bør de fleste forinden og grundigt overveje, om fælleseje vil være den rigtige formueordning for dem.
I det hele taget bør alle tage højde for den situation, at deres parforhold på et tidspunkt skal opløses. Enten fordi de ikke længere ønsker at bo sammen, eller fordi de bliver sammen, indtil den ene af dem afgår ved døden.
Vi skriver ikke vores svar her i brevkassen for at fodre advokater eller jurister med arbejde. Men udelukkende for at sætte fokus på den del af juraen, folk skal være opmærksomme på, fx som samlevere eller som ægtefæller.
Det er en udbredt misforståelse, at et ægteskab løser alle problemer. Juridisk set giver det en bedre beskyttelse, men det skal tilpasses til hvert enkelt forhold på baggrund af de helt konkrete omstændigheder.
J.G./E.F.