Mine to søskende og jeg ordner for tiden vores forældres dødsbo, og vi skal snart indsende den endelige boopgørelse. Men vi har et stort problem med deres ejerlejlighed, for selv om vi har sat prisen ned ad flere omgange, så er den ikke blevet solgt. Derfor overvejer vi i fællesskab at udtage ejerlejligheden, der ligger i København, for derefter på skift at bruge den som feriebolig.
Er der juridisk set noget til hinder for det?
Kan vi selv nedskrive regler for, hvornår vi hver især har ret til at holde ferie i lejligheden?
"J.E."
Svar:
PAS PÅ!
Juridisk set kan I godt udtage ejerlejligheden, så I ejer den i fællesskab, dvs. i sameje, men det vil sandsynligvis være den dårligst tænkelige model. Dels kan I ikke bruge ejerlejligheden som jeres feriebolig, og dels vil I senere blive beskattet af en eventuel fortjeneste.
En helårsbolig i København skal bruges til beboelse hele året, dvs. enten skal ejeren selv bo i den og have sin folkeregisteradresse på stedet, eller lejligheden skal udlejes. Derfor kommer du og dine søskende til at udleje boligen, hvis I udtager den af dødsboet, og I kan ikke efterfølgende opsige jeres lejer, fordi I ønsker at sælge lejligheden.
Skulle I om nogle år ønske at sælge ejerlejligheden, skal I gøre det med respekt af lejemålet – og dermed til stærkt reduceret pris. Måske endda til en lavere pris end den, dødsboet kan få for lejligheden på det nuværende trængte boligmarked.
Når jeres forældre eller måske blot den længstlevende af dem har boet i ejerlejligheden, vil fortjenesten være skattefri ved et salg fra dødsboet. Derfor vil det klogeste sandsynligvis være at gå endnu mere ned i pris og få lejligheden solgt, inden I skal indsende den endelige boopgørelse.
J.G./E.F.