Min man dog jeg har en fælles opsparing i banken, og vi ønsker at være sikre på, at denne konto ikke bliver lukket, når den første af os afgår ved døden. Derfor har vi hver især lavet følgende erklæring, som vi har dateret og underskrevet:
"Undertegnede… (fx min mand og hans personnummer) giver hermed min ægtefælle ret til at disponere over, hvad jeg har stående i banken, og min ægtefælle kan frit hæve mine penge efter min død".
Er denne erklæring juridisk bindende for banken?
Vi har en del gange hørt, at der opstår problemer ved død, fordi banken lukker for kontoen.
"Å.S."
Svar:
NEJ!
Når et pengeinstitut får oplysning om, at en person er død, bliver vedkommendes konti ganske rigtigt spærret, så der ikke kan hæves på dem.
Det må anses for tvivlsomt, om pengeinstituttet har ret til at spærre en konto, som to ægtefæller har sammen, for strengt juridisk kan banken sandsynligvis kun spærre halvdelen af kontoen. Men uanset, om det er juridisk korrekt, så er det et faktum, at de fleste banker og sparekasser også spærrer en fælles konti ved død.
Du og din mand kan ikke lave en fuldmagt, så den længstlevende af jer fortsat frit kan hæve på afdødes konto eller en eventuel fælles konto. Et sådant dokument holder ikke vand.
I stedet kan I vælge at dele jeres opsparing op, så I hver især har en konto med halvdelen af beløbet fra jeres nuværende fælles konto. Dermed sikrer I jer, at den længstlevende af jer fortsat har en konto, der kan hæves på. Banken kan nemlig ikke spærre den længstlevendes egne konti.
J.G./E.F.