Vi er et ældre ægtepar med fælles børn og fælleseje, men det er kun den ene af os, der har sit navn på skødet. Derfor har vi snakket en del om, hvad der sker, hvis den pågældende dør før den anden af os.
Kan I oplyse, hvordan længstlevende står i den situation?
Er der noget, vi bør gøre her og nu for at undgå, at længstlevende får problemer?
"F.B."
Svar:
JA! og NEJ!
Selv om længstlevende ikke har sit navn på skødet, giver det ingen problemer i en situation, hvor I har fælleseje og fælles børn. Her kan den længstlevende overtage det hele og sidde i uskiftet bo med jeres børn.
Når længstlevende får boet udleveret af skifteretten, bliver det udstedt en skifteretsattest, og den kan længstlevende benytte til at få sit navn på skødet. Attesten skal tinglyses, og det udløser et gebyr på 1.400 kr.
Selv om I begge havde haft jeres navne på skødet, ville proceduren være den samme for længstlevende. I så fald skulle skifteretsattesten tinglyses for at længstlevende kunne komme til at stå som ejer af hele ejendommen.
Når længstlevende har benyttet skifteretsattesten til at få tinglyst sin adkomst på ejendommen, har længstlevende en ejers rådighed og kan frit optage nye lån eller sælge ejendommen.
J.G./E.F.