Vi er i gang med at afvikle et dødsbo, og i den forbindelse er der opstået nogle tvivlspørgsmål af juridisk karakter.
Nøglerne til afdødes lejemål blev afleveret til udlejer i forbindelse med det såkaldte flyttesyn, hvor lejemålet blev gennemgået. Men boet hæfter fortsat for husleje, da opsigelsesfristen endnu ikke er udløbet.
Boet kan selv udføre de arbejder, der fremgår af flytterapporten, til en væsentlig lavere udgift end den, der må forventes ifølge udlejer. Men boet nægtes adgang til lejemålet, selv om der forlanges fuld husleje indtil en eventuel genudlejning efter gennemført istandsættelse.
Kan udlejer nægte boet adgang til lejemålet i den omtalte situation?
Desuden har vi et problem med lejlighedens vedligeholdelseskonto, for vi kan ikke finde ud af, hvad der burde være afsat til indvendig vedligeholdelse. Efter lejekontrakten har lejeren tilsyneladende påtaget sig nogle af de indvendige arbejder i form af "maling, hvidtning og tapetsering", da lejemålet blev indgået i maj 1990.
Kan I beregne, hvad der burde stå på den omtalte konto?
Kan boet forlange, at beløbet gøres op og bruges til istandsættelse?
"J.R."
Svar:
To gange JA! og NEJ!
Når et lejemål er fraflyttet, dvs. tømt og nøglerne afleveret til udlejer, har lejeren ikke længere adgang til det. Heller ikke i en situation, hvor der stadig skal betale husleje i den resterende del af opsigelsesperioden. Derfor kan udlejeren fuldt ud lovlig nægte boet adgang til lejemålet.
Ligeledes kan udlejeren vælge de håndværkere, der skal udføre de arbejder, der fremgår af flytterapporten, og som lejeren eller dødsboet skal betale i forbindelse med opsigelsen og fraflytningen.
Den omtalte indvendige vedligeholdelseskonto får boet intet ud af at beskæftige sig med. Eventuelle midler på denne konto kan hverken benyttes til istandsættelse ved fraflytning eller kræves udbetalt. De overgår rent regnskabsmæssigt til den næste lejer.
Den relevante regel står i lejelovens § 23 stk. 3:
"Er lejeaftalen opsagt af en af parterne, kan lejeren ikke fremsætte krav efter stk. 1 og 2 (dvs. hvad angår istandsættelse af lejemålet for eventuelt opsparede midler på kontoen)".
Efter det oplyste er der ingen midler på den indvendige vedligeholdelseskonto, når lejeren har overtaget pligten til at male, tapetsere og hvidte lejemålet. Dermed har lejeren juridisk set overtaget alle de arbejder, der er omfattet af den omtalte konto.
J.G./E.F.