Jeg har en god bekendt, der blev skilt fra sin kone for fem år siden. Han har et barn, som han aldrig har haft kontakt med. Derfor oprettede han for en del år siden et testamente, hvor han indsatte sin daværende kæreste, som nu er hans ekskone, til at arve mest muligt efter ham.
Min bekendt har fået oplyst, at det gamle testamente ikke længere gælder, når han og hans kone er skilt. Derfor arver hans ekskone intet efter ham.
Bortfalder et sådant testamente ved en skilsmisse?
Har I et godt råd, som jeg kan videregive til min bekendt?
"J.P.".
Svar:
To gange JA!
Din vens testamente bortfalder ikke kun ved skilsmisse, men på baggrund af arvelovens § 67 stk. 3, der fastslår følgende:
"Hvis et ægteskabslignende samliv ophører på grund af uoverensstemmelser, skal et testamente, herunder et testamente efter § 87, som en samlever har oprettet til fordel for en anden samlever, anses for tilbagekaldt, medmindre særlige omstændigheder taler imod det".
Men selv om testamentet er bortfaldet, så har din ven behov for at oprette et nyt testamente, da det barn, som han aldrig har kendt, ellers står til at arve alle hans værdier. Derfor kan din ven med fordel overveje, hvem han ønsker at begunstige, så vedkommende person eller forening m.v. kommer til at arve mest muligt efter ham, mens hans barn begrænses til det mindst mulige og dermed udelukkende får sin tvangsarvelod.
J.G./E.F.