-Kan en butik nægte at give mig pengene tilbage, når jeg fik to eksemplarer af den samme bog i julegave?
-Må foretningen spise mig af med et tilgodebevis, der gælder i et halvt år?
-Har jeg som forbruger fortrydelsesret inden for de næste otte dage?
Selv om de færreste af os forbinder jul, fødselsdag og andre mærkedage med jura, er der en del regler, man skal være opmærksom på, når man køber gaver eller andre varer i butikker. Sådanne indkøb bliver nemlig reguleret af købelovens regler.
Det gælder især hvad angår:
1) bytteret,
2) fortrydelsesret,
3) og tilgodebevis.
Som forbruger gør du klogt i at se dig godt for, inden du køber en vare i en forretning, for dansk lovgivning giver dig ingen bytteret. Her er udgangspunktet det stik modsatte. Nemlig at købt er købt, og det står ikke til at ændre, medmindre der viser sig at være fejl og mangler ved den købte vare.
Du kan ikke forlange, at en forretning bytter en vare, fx et par sko, der er to numre for små, eller en blomstret natkjole, du har fået i julegave. Juridisk set bliver det op til forretningen, om den vil bytte varen eller ej.
Mange butikker har frivilligt indført ordninger med bytteret, og i så fald gælder de vilkår, forretningerne selv har fastsat, fx "varer byttes inden for otte dage mod forevisning af original kvittering".
Som forbruger får du heller ingen automatisk fortrydelsesret, når du køber varer i butikker, for udgangspunktet er det samme: Købt er købt, og det står ikke til at ændre, medmindre der viser sig at være fejl og mangler ved den købte vare.
Ser du den samme vare, fx en skindfrakke, til en langt lavere pris i en anden butik en time efter, du har købt den, så er det juridisk set bare ærgerligt. Den første butik har ingen pligt til at lade dig fortryde købet, og du kunne bare have set dig bedre for, inden du købte frakken.
Mange butikker har frivilligt indført ordninger med fortrydelsesret, og i så fald gælder de vilkår, forretningerne selv har fastsat.
De frivillige ordninger med bytte- og fortrydelsesret er meget forskellige, og især på et punkt kan det være vigtigt at sætte sig ind i, hvad forretningen har bestemt. Det gælder vilkåret om, hvorvidt du kan få pengene tilbage, eller du skal acceptere et tilgodebevis, som kun kan benyttes til andre indkøb i den samme butik.
I en del forretningen kan du ikke få pengene tilbage, men må affinde dig med et tilgodebevis, og det kan især blive problematisk for dig, hvis du har fået en gave fra en butik, hvor der tilsyneladende ikke findes varer, der matcher din smag.
Hvis du får et tilgodebevis, hvor der ikke står noget om, hvor længe det gælder, kan det benyttes de kommende fem år. Dog har forretninger mulighed for at indføre en kortere frist, såfremt den klart fremgår af tilgodebeviset, men fristen må ikke være urimelig kort, fx et år.
Hvor det er op til de enkelte erhvervsdrivende, om de vil give dig bytte- og fortrydelsesret, når du handler i butikker, får du automatisk disse rettigheder, hvis du køber de samme varer ved såkaldt fjernhandel, fx via Internet eller via postordre. Her får du – med enkelte undtagelser, fx rejser og hotelophold – ret til at fortryde aftalen i op til 14 dage, efter du modtog den købte vare.
Du kan bruge din fortrydelsesret til at lade være med at hente forsendelsen på posthuset, lige som du kan meddele sælgeren, at du træder tilbage fra aftalen. Af bevismæssige grunde bør du meddele sælgeren det i et anbefalet brev, som du beholder en kopi af, og hvor du husker at få postvæsenets kvittering.
Hvis du allerede har modtaget varen, skal du blot sende den tilbage, dvs. aflevere forsendelsen til posthuset eller en fragtfører, inden fristen på de 14 dage er udløbet. Varen skal tilbagesendes i væsentlig samme stand, som den havde, da du modtog den, og du skal betale for at sende den tilbage.
Efter loven er der to grupper af varer, hvor du ikke må bryde forseglingen, hvis du ønsker at benytte din fortrydelsesret. Det gælder edb-programmer samt lyd- og billedoptagelse, fx en cd med musik, film eller ny software til din computer.
Undlader sælgeren af en vare via Internet, et postordrekatalog m.v. at give dig en klar og skriftlig orientering om din fortrydelsesret, kommer du til at stå endnu bedre rent juridisk. I så fald får du nemlig ret til at fortryde aftalen i op til tre måneder fra det tidspunkt, hvor sælgeren skulle have givet dig orienteringen – og det vil sædvanligvis være fra det tidspunkt, hvor du modtog varen.
Denne artikel er lagt ud på JuraEksperten.dk som ren forbrugeroplysning.