Vores voksne datter på 27 år er seriøst forlovet med en mand på samme alder. De er glade for hinanden og påtænker at gifte sig.
Den omtalte kæreste har fra tidligere forhold et barn og en gæld på 300.000 kr. Han betaler månedlige afdrag på gælden, som kan være nedbragt til nul kr. om cirka syv år.
Yderligere har hans tidligere partner en tilsvarende gæld, idet denne stammer fra salg af fælles hus, som altså blev solgt med tab. Kreditor har ret til at inddrage gælden hos den ene, hvis den anden skulle misholde aftalen.
Kan vores datter ved indgåelse af ægteskab med den unge mand fraskrive sig pligten til at overtage mandens gæld?
“T.S.”
Svar:
TJA!
Vi bliver nødt til at svare undvigende på spørgsmålet, for det skyldes en misforståelse. Selv om jeres datter indgår ægteskab, kommer hun ikke til at hæfte for sin ægtefælles gæld. I et ægteskab hæfter hver part udelukkende for sin egen gæld!
Til gengæld gør jeres datter klogt i at få et særeje, når hendes kommende ægtefælle har gæld. I modsat fald risikerer hun at skulle aflevere halvdelen af sine værdier til sin ægtefælle i tilfælde af en skilsmisse, mens han ikke skal aflevere noget, fordi gælden medfører, at hans andel af fællesejet er negativ.
Et særeje som det omtalte bør skræddersys efter parternes helt konkrete forhold. Derfor vil vi opfordre jeres datter og kommende svigersøn til at købe juridisk rådgivning til at få det rigtige sikkerhedsnet under deres forhold.
Ud over en ægtepagt gør parret klogt i at oprette et testamente, da jeres datter ellers kun står til at arve halvdelen af sin ægtefælles værdier, mens han står til at arve alle hendes værdier.
J.G./E.F.