Min mand og jeg skal separeres, og derfor forhandler vi for tiden om fordelingen af vores værdier. I den forbindelse har vi fået vurderet vores ejendom, som vi ejer i fællesskab, og et salg giver os et nettoprovenu på godt 400.000 kr.
Efter min opfattelse skal jeg have halvdelen af den omtalte fortjeneste, men det benægter min mands advokat. Han siger, at jeg kun får en fjerdedel, dvs. omkring 100.000 kr., fordi min mand har gæld.
Jeg forstår ganske enkelt ikke argumentationen. Den omtalte gæld havde min mand, da vi traf hinanden, og gælden er nedbragt med ca. 200.000 kr., mens vi har været gift.
Kan det få betydning for min andel af fortjenesten ved hussalget, at min mand har gæld?
“J.T.”
Svar:
BÅDE-OG!
Når huset bliver solgt, får du halvdelen af provenuet, og denne halvdel indgår i din andel af jeres fælleseje, dvs. i din såkaldte bodel. På samme måde indgår den anden halvdel af fortjenesten i din mands bodel.
Når I har valgt at lade jer separere, skal jeres fælleseje opløses, og det foregår på den måde, at I får krav på halvdelen af de værdier, der er i jeres respektive bodele. Men det gælder kun, hvis jeres bodele er positive, dvs. hvis der er flere aktiver end passiver i bodelen.
Din mands gæld indgår i hans bodel, og bevirker denne gæld, at din mands bodel slutter med at være negativ, slipper din mand for at dele sin andel af friværdien i ejendommen med dig. Til gengæld kommer du til at dele din andel af friværdien med din mand, såfremt din bodel slutter med at være positiv. Derfor kan jeres bodeling godt ende med, at du kun får en fjerdedel af friværdien i den ejendom, som I ejer halvt om halvt.
Lad os eksempelvis sige, at din mand har en gæld på 250.000 kr., og at han udelukkende ejer den omtalte andel af friværdien, dvs. 200.000 kr. I dette eksempel bliver værdien af hans bodel minus 50.000 kr., og en negativ bodel skal ikke deles. Derfor beholder din mand såvel gælden som friværdien på de 200.000 kr.
Fortsætter vi eksemplet og opgør værdien af din bodel til din andel af fortjenesten, dvs. 200.000 kr., får din mand krav på halvdelen, fordi din bodel er positiv. Derfor skal han have 100.000 kr. af dig, mens du beholder resten, dvs. 100.000 kr.
I dette eksempel går din mand ud af ægteskabet med en samlet formue på 50.000 kr., mens du som frasepareret står med 100.000 kr. i hånden.
Når du kommer økonomisk dårligt ud af dit ægteskab, hænger det sammen med, at du giftede dig med en mand, der havde gæld. Det bevirker nemlig, at din mand får en fordel, når I har den formueordning, dvs. fælleseje, der automatisk følger med et ægteskab.
Hvis I havde oprettet en ægtepagt, hvor jeres andele af ejendommen var jeres særeje, ville du have fået halvdelen af friværdien. Men det kan du desværre ikke bruge til noget i denne sammenhæng.
J.G./E.F.