Min far er død og efterlader sig tre voksne børn, som har to forskellige mødre.
Min helsøster og jeg har boet sammen med vores far og mor, som dengang var gift med hinanden. Min halvsøster, der er den ældste af os tre børn, har boet med sin mor, der ikke har været gift med eller boet sammen med vores far.
Mine forældre blev separeret og skilt for mange år siden. Efterfølgende oprettede min far et testamente, hvor han tilgodeser sin "fraseparerede hustru med den testationsfrie halvdel" af alt, hvad han måtte efterlade sig.
Er testamentet stadig gyldigt?
Min halvsøster er ikke nævnt i testamentet.
Hvis det er gyldigt, har min halvsøster så ret til en tvangsarv?
Udgør min halvsøsters eventuelle tvangsarv i givet fald 1/12?
Min halvsøster blev i 1954 adopteret af sin mors ægtemand.
Har det betydning for hendes ret til arv efter vores far?
"B.J."
Svar:
To gange JA! og to gange NEJ!
Hvis din fars testamente var gyldigt, da han oprettede det for mange år siden, så er det fortsat gyldigt. Derfor står ekskonen til at arve halvdelen af alt, hvad han efterlader sig. Dette gælder, selv om de senere er blevet skilt. Ekskonen skal kun arve halvdelen, selv om din far fra 2008 kunne testere over 75 % af sin formue.
Den anden halvdel af værdierne i din fars dødsbo skal deles ligeligt mellem hans tre børn, dvs. 1/6 af det hele til dig, 1/6 af det hele til din helsøster og 1/6 af det hele til din halvsøster.
Når din halvsøster blev adopteret i 1954, har hun bevaret sin arveret efter sin biologiske far, og hun har måske tillige arveret efter sine adoptivforældre. Men selv om hun er din såkaldte halvsøster, betyder det ikke, at hun får halvt så meget i arv som dig og din helsøster. I har alle tre samme far, og I har alle tre krav på det samme i arv.
Det er i øvrigt først ved adoptioner efter den 1. januar 1957, at adoptivbørn mistede arveretten efter deres biologiske slægt.
J.G./E.F.