Da vores søn har alvorlige misbrugsproblemer og ind imellem er psykisk uligevægtig, ønsker vi at båndlægge alt, hvad han arver efter os.
I stedet for at han får arven på én gang, skal den udbetales over 20 år med lige store portioner hvert kvartal.
Kan vi gyldigt lave en sådan bestemmelse i et testamente?
Vi har kun dette ene barn, og da han ikke har børn, skal han stå som arving til alt, hvad vi efterlader os.
Vores søn er 42 år og ugift.
”L.O.Ø.”
Svar:
NEJ!
Hvis jeres søn skal arve alt efter jer, så vil en fjerdedel af arven være såkaldt tvangsarv, og den kan kun båndlægges, indtil arvingen bliver 25 år. Derfor kan I ikke båndlægge alt, hvad jeres søn arver efter jer, på den omtalte måde.
Derimod kan I båndlægge friarven – dvs. 3/4 af hele arven – og her kan I udmærket bestemme, at jeres søn skal have den udbetalt i lige store portioner hvert kvartal i en 20-årig periode. Desuden kan I tage højde for, at jeres søn får tvangsarven, dvs. 1/4 af hele arven, udbetalt på en gang. I kan fx lade friarven være låst de første tre år, hvorefter den udbetales over den 20-årige periode med lige store beløb hvert kvartal.
I testamentet kan I eventuelt anføre en begrundelse for båndlæggelsen, selv om det ikke er et krav ved båndlæggelse af friarv.
Desuden bør I tage højde for, at jeres søn kan afgå ved døden før den længstlevende af jer, dvs. indsætte en alternativ arving i den situation.
J.G./E.F.