Jeg påtænker at gifte mig med en kvinde, jeg har mødt i udlandet, og i den forbindelse har flere rådet mig til at få oprettet et særeje.
Kan I oplyse, hvorfor jeg rent praktisk opretter et særeje?
Skal et særeje oprettes, inden vi gifter os?
Kan et særeje ophæves igen?
Skal der betales både for at oprette og for at ophæve et særeje?
“P.S.”
Svar:
Fire gange JA!
Hvis du bor i Danmark og gifter dig med en udenlandsk kvinde, får I fælleseje i jeres ægteskab, medmindre I aftaler noget andet. En sådan aftale skal fremgå af et dokument, dvs. en ægtepagt, og den bliver først gyldig, når den er tinglyst ved retten i Århus (gælder ægtepagter fra hele landet).
En ægtepagt kan oprettes både før og efter, at I er blevet gift. Men du gør klogt i at oprette den, inden du gifter dig, for nægter din kone efter vielsen at underskrive dokumentet, fortsætter I med at have fælleseje, uanset om I mundtligt havde aftalt noget andet forinden. Derved får din udenlandske kone krav på halvdelen af dine værdier, hvis hun på et tidspunkt skulle ønske at blive separeret eller skilt.
I kan på et hvilket som helst tidspunkt ophæve jeres særeje, så I får fælleseje i stedet. Det forudsætter en ny skriftlig aftale – i form af en såkaldt ophævelsesægtepagt – der ligeledes skal tinglyses i Personbogen ved Retten i Århus.
Der skal betales et gebyr på 1.400 kr. hver gang, en ægtepagt bliver tinglyst, dvs. 1.400 kr. for at oprette et særeje og 1.400 kr. for at ophæve det igen. Men herudover skal du betale en advokat for at få udarbejdet en ægtepagt, hvis du ikke selv er i stand til at gøre det, eller hvis du ikke kan bruge en af de standardægtepagter, der kan købes via Internet.
Såfremt din kommende kone ikke kan dansk, skal ægtepagten tillige oprettes på et sprog, som hun forstår.
Advokatens regning afhænger af arbejdets omfang, og den vil sædvanligvis lyde på 2.250 kr. til 5.000 kr. for selve ægtepagten. Hertil kommer eventuelle udgifter til oversættelse af ægtepagten. Inden du kontakter en advokat, kan du med fordel overveje hvilken type af særeje, der skal være i dit kommende ægteskab. Her kan du vælge mellem fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje eller forskellige blandinger heraf, også kaldet for kombinationssæreje.
I første ombæring gør du klogt i at undersøge, om den kvinde, du ønsker at gifte dig med, kan få opholdstilladelse og bo sammen med dig her i landet.
J.G./E.F.