Min mand og jeg mødte hinanden i en høj alder, og da vi begge har børn fra tidligere, fik vi tinglyst en ægtepagt med fuldstændigt særeje.
Vi ønsker hver især, at det skal være vores respektive børn, der arver alt efter os, dvs. vi vil ikke have arv efter hinanden.
Nu har vi imidlertid hørt, at en ægtefælle arver det samme, uanset om parret har fælleseje eller fuldstændigt særeje.
Er det korrekt?
”T.H.”
Svar:
JA!
Når I ikke har et testamente, så arver den længstlevende af jer halvdelen af førstafdødes værdier, og det gælder, uanset om I har fælleseje eller fuldstændigt særeje i jeres ægteskab. Derfor kan I ikke nøjes med den omtalte ægtepagt for at få jeres ønske indfriet, så det kun bliver jeres respektive børn, der arver efter jer.
I skal give afkald på arv efter hinanden – herunder på tvangsarv og suppleringsarv – og her vil det klogeste være at gøre det i et fælles testamente.
I skal samtidig tage stilling til, hvem der skal være begunstiget til at få eventuelle pensionsopsparinger efter jer. I kan i testamentet forbeholde jer ret til at få pensionsmæssige ydelser efter hinanden trods det gensidige arveafkald. Men I kan også vælge at rette henvendelse til det pensionsselskab, hvor I har opsparingen, for at indsætte jeres børn som begunstigede.
J.G./E.F.