Efter min far afgik ved døden, blev min bror og jeg bekendt med, at vores far havde endnu et barn. Der står følgende i vores forældres testamente:
”NN (dvs. vores far) efterlader sig tillige et særbarn, vist nok født i 1951, som der ikke har været kontakt med”.
Da vores mor er hårdt ramt af Alzheimers, kan hun ikke fortælle os noget om særbarnet. Derfor tog jeg kontakt med skifteretten, men her kunne jeg ikke få hjælp.
En medarbejder forklarede, at skifteretten hverken havde oplysninger om særbarnet eller om mig og min bror.
Kan det være rigtigt?
Har skifteretten ikke pligt til at hjælpe med at finde alle arvinger?
Kan I oplyse, hvordan vi kan finde frem til særbarnet, hvis det stadig lever?
Skifteretten siger, at der skal en bobestyrer til at ordne boet efter vores far, når der er et ukendt barn.
Kan det være rigtigt, når det mest enkle vil være, at vores mor sidder i uskiftet bo med min bror og mig?
”E.A.”
Svar:
JA!, to gange NEJ! og JA!
Det er først ´fra 1968, at alle biologiske børn med sikkerhed står registreret under deres forældre i personregistret. Derfor kan det udmærket være tilfældet, at hverken du, din bror eller særbarnet er registreret under jeres fars navn.
Skifteretten skal bestræbe sig på at finde frem til de relevante arvinger. Men når der ikke står noget i personregistret, så har skifteretten ikke pligt til at foretage sig yderligere.
I kan sandsynligvis kun finde frem til jeres fars særbarn, hvis nogen kan fortælle jer, hvor barnet blev født. I så fald kan I få tjekket kirkebøgerne.
Når der er et ukendt særbarn i et dødsbo, kan skifteretten udpege en autorisret bobestyrer til at behandle dødsboet. Det kan I ikke forhindre.
J.G./E.F.