Efter fem års ægteskab har jeg indgivet begæring om separation, fordi forholdet ikke fungerer for mig. Min mand påstår, at jeg har fundet en anden, og at det er grunden til, at jeg vil skilles. Men selv om det ikke passer, har jeg opgivet at overbevise ham om det.
Vi bor i en lejebolig, hvor vi begge står på lejekontrakten, og af hensyn til mit arbejde ønsker jeg at kunne få lejligheden. Men det vil min mand ikke høre tale om. Han siger, at når det er mig, der vil ud af forholdet, så har han ret til at få lejligheden.
Er det rigtigt?
Desuden siger min mand, at hvis der kan påvises utroskab, så kan den anden af ægtefællerne være helt sikker på at beholde en fælles lejebolig.
Er det korrekt?
“H.J.”
Svar:
To gange NEJ!
Når du og din mand skal separeres og skilles, så gælder lejelovens § 77, der bestemmer følgende:
” I tilfælde af lejerens separation eller skilsmisse eller ved omstødelse af lejerens ægteskab afgøres det om nødvendigt ved bevillingen eller dommen, hvilken af ægtefællerne der har ret til at fortsætte lejeforholdet. Den ægtefælle, hvis erhvervsvirksomhed er knyttet til et forretningslokale, har fortrinsret til dette og den dertil hørende beboelse”.
Kan du og din mand ikke blive enige om, hvem af jer, der skal have lejligheden, vil det blive afgjort på baggrund af jeres konkrete forhold og behov. I denne sammenhæng får det ingen betydning, hvem af jer, der ønsker separationen, eller om der har været utroskab i jeres forhold. I stedet vil det være hensynet til mindreårige børn, jeres arbejdsforhold og jeres økonomiske udsigter, der indgår i afgørelsen.
J.G./E.F.