Min samlever gennem de seneste 21 år har fået konstateret prostatakræft, og lægerne giver ham ikke ret store chancer for at overleve.
Vi har to børn sammen, og min samlever står alene som ejer af vores ejerlejlighed og vores sommerhus, som der ikke skyldes noget på.
Vi har for nylig fået oprettet et testamente hos en advokat, så jeg får arv efter min samlever.
Er der andet, som vi skal være opmærksomme på?
Vi har brug for nogle gode råd og vil være taknemmelige, hvis I kan give os dem.
“L.L.H.”
Svar:
JA!
Selv om I har oprettet et testamente, og selv om din samlever har begunstiget dig mest muligt, står du ikke i den juridisk bedste situation ved din samlevers død. Dels skal der udbetales tvangsarv på 1/8 af boet til jeres to fælles børn, og dels skal der betales boafgift af den arv, som du får efter din samlever. Her skal betales 15 % af alt, hvad din samlever efterlader sig ud over 264.100 kr.
Desuden skal der betales 15 % i boafgift af eventuelle forsikringssummer og pensionsopsparinger, som du måtte få udbetalt efter din samlever. I bør sørge for, at du er indsat som begunstiget på hver enkelt pension og forsikring, herunder ATP, da du jo ikke automatisk bliver begunstiget til disse beløb via testamentet.
Hvis du og din samlever indgår ægteskab, bliver din situation som enke økonomisk set langt bedre. Dels får du mulighed for at overtage det hele for at sidde i uskiftet bo med jeres to fælles børn, og dels skal der ikke betales noget i boafgift. Du vil desuden automatisk blive begunstiget til forsikringssummer og pensionsopsparinger, hvis begunstigelsesklausulen lyder på “nærmeste pårørende”.
Da vi ikke får oplysninger om jeres mere konkrete forhold, er vi afskåret fra at vurdere, om der er andet, som I med fordel kan foretage jer. Men et hurtigt ægteskab kan være det “gode råd”, som I efterlyser i jeres brev til os.
J.G./E.F.