Jeg har hørt, at hvis kun den ene ægtefælle underskriver skødet på et hus, så har den anden ægtefælle ikke ret til at få andel i en eventuel friværdi i forbindelse med salg af huset.
Er det rigtigt?
Vi har været samboende siden 2002 og blev gift i 2008. Året efter købte vi hus, og kun min mand underskrev i den forbindelse skødet.
Betyder det så, at jeg ikke har ret til at få del i en eventuel friværdi, hvis huset sælges?
Vi har hver især to børn fra tidligere ægteskaber. Vil det sige, at hvis jeg dør først, så har ingen af mine børn ret til at få noget af deres mødrene arv fra boligens friværdi?
”A.C.”
Svar:
To gange JA! og NEJ!
Når kun din mand står som tinglyst ejer af huset, får han hele friværdien ved et salg af huset. Men det gælder kun, såfremt I fortsat er gift, for du får krav på halvdelen af friværdien, hvis jeres ægteskab skal opløses ved skilsmisse eller død.
Selv om din mand som udgangspunkt får hele friværdien ved et salg af huset, kan du gennemtvinge, at du skal have halvdelen. Nemlig ved at anmode om separation eller skilsmisse.
Jeres ægteskab ophører automatisk ved død. Derfor skal jeres formuefællesskab opløses, såfremt du dør før din mand, og dermed kommer halvdelen af friværdien til at indgå i dit dødsbo.
Når både du og din mand har børn fra tidligere forhold, gør I klogt i at oprette et testamente. Den førstafdødes børn arver i alt 25 %, og den længstlevendes børn arver i alt 75 % af jeres samlede fællesformue. Men det kan I ændre ved at oprette et såkaldt ligedelingstestamente, således at jeres respektive særbørn kommer til at arve lige meget, uanset hvem af jer, der dør først.
J.G./E.F.