Min kone og jeg har været gift i 41 år, og min kone har ingen børn. Derimod har jeg et barn, som jeg fik, inden jeg mødte min kone, og det har jeg kun set en enkel gang. Nemlig for et halvt år siden, hvor han pludselig stod i døren. Det blev et kort og trist møde, hvor jeg havde indtryk af, at han udelukkende opsøgte os i et forsøg på at få penge.
Da jeg er otte år ældre end min kone, og da jeg har et dårligt helbred, ønsker jeg at sikre min kone bedst muligt.
Kan jeg forhindre mit særbarn i at arve noget som helst efter mig, hvis jeg dør før min kone?
Jeg er klar over, at jeg kan oprette et testamente.
Men kan jeg forære min kone alt, hvad jeg ejer?
Skal der betales afgifter af gaven?
Vi har fælleseje i vores ægteskab, og huset står i mit navn.
”H.L.”
Svar:
NEJ!, JA! og NEJ!
Du kan ikke ved testamente gøre dit særbarn arveløs. Dit særbarn har krav på tvangsarv på 1/4 af dit bo, dvs. 1/8 af jeres samlede fælles formue.
Du har ret til at forære din kone alt, hvad du ejer, men det er kun gyldigt, hvis gaven fremgår af en ægtepagt, der bliver tinglyst.
Der er ingen gaveafgift på gaver mellem ægtefæller, og det gælder uanset gavens værdi.
Når gaveægtepagten er tinglyst i Personbogen, skal den tinglyses endnu en gang i Tingbogen, så din kone kommer til at stå som ejer af ejendommen, og dette udløser tinglysningsafgifter på 2 gange 1.660 kr. plus 0,6 % af ejendommens nyeste ejendomsværdi.
Ved gaveægtepagten kan I gøre alt, hvad din kone ejer, til hendes fuldstændige særeje. Og da hun kommer til at eje det hele, er der ingen værdier i dit dødsbo, dvs. der bliver ingen arv til dit særbarn.
Du skal være klar over, at det er en reel juridisk disposition, som du foretager dig. Derfor ejer du intet, hvis du skulle blive separeret eller skilt. Vi kan derfor ikke råde dig til at forære alt, hvad du ejer, til din hustru. Måske er det klogere, at du eller I nøjes med at oprette et testamente.
J.G./E.F.