Min kæreste og jeg har kigget på et rækkehus, som vi gerne vil bo i, men vi kan ikke finde ud af, om vi skal købe det i fællesskab.
Da jeg fortsat mangler nogle måneder af min uddannelse, mener min kæreste, at det er bedst, hvis han køber huset alene. Han har opsparet penge og kan klare hele udbetalingen.
Jeg bliver imidlertid advaret imod at lade min kæreste stå som ejer, for det bevirker, at han til enhver tid kan smide mig ud.
Vil I fortælle mig, hvad jeg skal gøre?
Hvis jeg kommer i arbejde efter min uddannelse, kan jeg uden problemer betale halvdelen af udgifterne på huset.
Må min kæreste låne mig penge til min del af udbetalingen?
Kan jeg på en enkel og billig måde få mit navn på skødet på et senere tidspunkt?
“L.M.”
Svar:
NEJ!, JA! og NEJ!
Vi hverken vil eller kan fortælle dig, hvad du “skal gøre”, for det bliver op til dig at træffe valget. I stedet kan vi beskrive de juridiske og økonomiske konsekvenser af dine valg, når det gælder jeres fælles bolig.
Køber din kæreste rækkehuset alene, så er det ham – og kun ham – der ejer det. Han kan bede dig flytte med kort varsel, lige som han kommer til at nyde godt af en eventuel værdistigning på huset. Du får ingen rettigheder i relation til huset, og du vil ikke senere kunne blive medejer på “en enkel og billig måde”. Det kan kun lade sig gøre ved, at du køber en ideel andel af huset, hvilket udløser en del udgifter til det offentlige og sandsynligvis til en advokat.
Din kæreste må godt låne dig penge til din halvdel af udbetalingen, men I kan også gøre noget andet. Nemlig lade din kæreste betale hele udbetalingen og aftale – i en samejeoverenskomst – at han forlods skal have dette beløb, når huset engang sælges, og at det kun er resten af provenuet, der skal deles imellem jer.
Hvis I køber rækkehuset halvt om halvt, dvs. i lige sameje, får du og din kæreste nøjagtigt de samme rettigheder og forpligtelser. Ingen af jer har fortrinsret til at beholde huset i tilfælde af, at jeres forhold går i stykker, og ingen af jer kan på egen hånd optage lån eller sælge huset. Alt skal ske i fællesskab.
Vælger du at blive medejer, gør du klogt i at få aftalt en række vilkår, hvis jeres forhold skulle gå i stykker. Det gælder fx vilkår om, hvad der skal ske, såfremt en af jer vil flytte og sælge, eller såfremt en af jer pludselig holder op med at betale.
En aftale med sådanne vilkår kaldes en samejeoverenskomst, og den kan tinglyses på ejendommen. Men I kan udmærket spare udgiften til tinglysning, da aftalen er juridisk bindende jer imellem, blot I daterer og underskriver den personligt.
J.G./E.F.