Jeg er flyttet sammen med min kæreste i hendes hus, som hun har haft i flere år, og vi deles om udgifterne. Men jeg har netop erfaret, at min kæreste ikke er skilt fra sin mand, idet hun blot har fået en separation.
Kan det få økonomisk eller arvemæssig betydning for mig?
Bliver en separation automatisk til skilsmisse efter en bestemt periode?
Gør jeg klogt i at købe en halvpart af min kærestes hus?
Er der ting, som jeg i min nuværende situation bør være opmærksom på?
Vi har begge børn fra vores tidligere forhold.
“O.A.”
Svar:
To gange NEJ! og to gange JA!
Din kæreste kan fortsætte med at være separeret fra sin mand i lige så mange år, det skal være, for der er ingen krav om, at en separation skal afløses af en skilsmisse.
At din kæreste fortsat er separeret får hverken økonomisk eller arveretligt nogen betydning for dig. Alle ægteskabets retsvirkninger bortfaldt i det øjeblik, hvor din kæreste blev separeret fra sin mand, dvs. parterne har ikke længere arveret efter hinanden, lige som et eventuelt fælleseje er ophørt.
Den manglende skilsmisse bliver imidlertid et problem, hvis du og din kæreste ønsker at gifte jer. Det kan kun lade sig gøre, såfremt separationen bliver fulgt op med en skilsmisse.
Din kæreste har krav på en skilsmisse, når hun har været separeret fra sin mand i 12 måneder, og hvis de er enige, kan de blive skilt efter 6 måneder. Men da det ikke sker automatisk, skal hun selv tage initiativ til at blive skilt, hvis hendes mand ikke gør det.
Betaler du halvdelen af udgifterne på din kæreste hus, gør du sandsynligvis klogt i at blive medejer af det, fx ved at købe halvdelen. Vælger du at foretage dette køb, vil det være en fordel for jer begge, at der aftales nogle indbyrdes spilleregler i tilfælde af en senere uenighed. Og det kan I gøre ved at oprette en samejeoverenskomst med regler om opsigelse af det fælles ejerskab, regler om misligholdelse af jeres indbyrdes betalinger og eventuelt regler om forkøbsret.
Når du og din kæreste lever papirløst sammen, skal I være klar over, at I selv skal sørge for at sikre hinanden, for lovgivningen gør det ikke. Juridisk set betragtes I som to selvstændige individer, og I får ingen arveret efter hinanden, medmindre I selv sørger for det ved at oprette et testamente.
I skal overveje, om I har behov for et testamente, en generel samlivskontrakt, en samejeoverenskomst, hvis I kommer til at eje huset i fællesskab, og en eventuel indsættelse af hinanden i jeres respektive livsforsikringer og pensionsordninger, herunder ATP.
J.G./E.F.