Da vores far afgik ved døden, skrev min søster og jeg under på, at hans kone måtte sidde i uskiftet bo med os. Det gjorde vi for at hjælpe hende, men nu har vi fået lidt tvivl om, hvorvidt det var fornuftigt af os. Derfor disse spørgsmål:
Er der en "tid" på, hvornår man kan kræve sin arv udbetalt?
Har vi som særbørn mulighed for at få indsigt i økonomien i det uskiftede bo af hensyn til "misbrug"?Da længeslevende i dette tilfælde har egne børn, som har fået en masse gaver fra vores far, håber vi, at I kan svare på, hvad misbrugsreglen går ud på.
Kan I også svare på, hvornår noget er misbrug, og hvornår det antages at være reelt/normalt forbrug?
”L.T.”
Svar:
Til dels JA til det hele.
I har først krav på at få jeres fædrene arv udbetalt, når jeres stedmor afgår ved døden.
Når I har givet samtykke til uskiftet bo, har jeres stedmor en ejers rådighed over alt i boet, dvs. hun kan fx vælge at sælge huset uden at spørge eller orientere jer.
Jeres stedmor må ganske rigtigt ikke misbruge sin rådighed over det uskiftede bo, fx ved at give gaver, der står i misforhold til værdien af det uskiftede bo.
Grænsen for misbrug skal vurderes i forhold til boets samlede værdi.
Her får I en dom fra Østra Landsret om misbrug af rådighed over et uskiftet bo.
”H, der sad i uskiftet bo med 3 fællesbørn, havde d. 21.04.1999 overdraget ejendom i Hundested til datteren B for 459.000 kr. – svarende til ejendomsværdien minus 15%. H havde livsvarig bopælsret mod betaling af 2.000 kr. om måneden. H døde d. 30.05.1999. Antaget, at B på overdragelsestidspunktet indså eller burde have indset, at H højst kunne forventes at ville komme til at bo på ejendommen i en kortere periode. B fik en gave, der skønsmæssigt kunne fastsættes til 100.000 kr. En gave af denne størrelse stod i misforhold til det uskiftede bos størrelse, der på dødsdagen udgjorde 340.000 kr. B dømtes til at betale 100.000 kr. til dødsboet”.
Hvis I kan sandsynliggøre, at jeres stedmor misbruger sin rådighed over det uskiftede bo, kan I via skifteretten få oplysninger om økonomien i boet, se arvelovens § 29 stk. 3:
” Gør en arving gældende, at der foreligger misbrug, skal den længstlevende ægtefælle efter skifterettens bestemmelse give oplysninger om dispositioner over det uskiftede bos formue. Livsarvingerne har ret til at blive gjort bekendt med oplysningerne”.
Viser det sig, at jeres stedmor rent faktisk har misbrugt sin rådighed, kan I kræve boet skiftet, så I her og nu får jeres fædrene arv.
J.G./E.F.