Min far er gift for anden gang, og indtil for et par måneder siden havde jeg det fint med min far og hans kone. Men så forlangte han, at jeg skulle underskrive et stykke papir, hvor jeg skulle give tilladelse til, at hans kone må sidde i uskiftet bo, såfremt hun lever længere end min far.
Efter jeg havde snakket med en jurist, som jeg kender, stillede jeg nogle krav for at skrive under. Men nu har det hele udviklet sig på en kedelig måde. Min far siger, at jeg har gjort mig selv arveløs, fordi jeg ikke sagde ja til at skrive under med det samme.
Kan min far gøre mig arveløs?
Min far og hans nye kone har ingen børn, og jeg er det eneste barn fra min fars ægteskab med min mor.
"H.O.B."
Svar:
På en måde JA!
Din far kan ikke gøre dig "arveløs", for du har krav på at få din tvangsarv efter ham. Men efterlader han sig intet, fx fordi han har foræret sin ægtefælle det hele, så er der intet, du kan arve.
Hvis din far begunstiger sin nye ægtefælle mest muligt i et testamente, står hans ægtefælle til at arve 7/8 af hans værdier, mens du arver resten som din tvangsarv. Og hvis der er fælleseje i din fars nye ægteskab, vil det være ensbetydende med, at hans ægtefælle kan sidde tilbage med 15/16 af det hele.
Men overbygger din far testamentet med en eller flere ægtepagter, kan din andel reduceres helt ned til nul, og på den måde kan din far gøre dig "arveløs".
Prøv om du kan komme på talefod med din far igen og tilbyd eventuelt at skrive under på et samtykke til uskiftet bo, uden du samtidig stiller krav. Derved får du sikret dig, at du har krav på arv, såfremt din fars ægtefælle bliver længstlevende og vælger at sidde i uskiftet bo med dig.
J.G./E.F.