Jeg er ansat i en privat virksomhed, der indbetaler seks procent af min løn på en ratepension, mens jeg selv indbetaler tre procent, dvs. en samlet månedlig indbetaling på cirka 2.000 kr.
Min mand driver selvstændig virksomhed, og han indbetaler væsentligt mere på sin ratepension, dvs. han vil stå meget stærkere end mig, når vi engang skal på pension.
Er det korrekt, at vores pensionsopsparinger ikke skal deles i tilfælde af en skilsmisse, når vi har fælleseje i vores ægteskab?
Hvis I svarer “ja”, vil jeg gerne vide, om der er noget, jeg kan gøre for at tingene bliver mere retfærdige?
“I.M.”
Svar:
To gange JA!
Folketinget ændrede reglerne med virkning fra 1. januar 2007, så du og din mand hver især udtager jeres ratepensionsopsparinger i tilfælde af en skilsmisse. Indtil det omtalte tidspunkt skulle I have delt hinandens opsparinger, dvs. I var hver især gået ud af jeres ægteskab med halvdelen af jeres samlede ratepensionsopsparinger.
Ifølge de nye regler er der mulighed for at du kan få en kompensation, hvis der er meget stor forskel på jeres ratepensionsopsparinger. Men det gælder ikke, hvis du har en opsparing, der svarer til, hvad der er sædvanligt for det job, som du har, selv om din mand fx har ti gange så stor opsparing.
Hvis du vil være sikker på, at jeres ratepensionsopsparinger skal deles ligeligt i tilfælde af en skilsmisse, så skal du og din mand indgå en aftale om det. Nemlig i form af en ægtepagt, der skal tinglyses, og hvor I aftaler, at jeres respektive ratepensionsopsparinger skal være fælleseje.
Du kan ikke tvinge din mand til at indgå en sådan aftale, dvs. underskrive en ægtepagt om ligedeling af jeres ratepensioner. Men spørg ham, om han finder det rimeligt, at han har udsigt til et pensionistliv med en langt bedre økonomi end dig, hvis jeres ægteskab skulle gå i stykker.
J.G./E.F.