Min kone og jeg oprettede i efteråret 2009 et testamente, som vi underskrev i skifteretten. Testamentet blev udfærdiget af en advokat, og det fremgår af dokumentet, at vi kan tilbagekalde det. Men der står blot, at "det skal ske i overensstemmelse med reglerne om fremgangsmåden ved oprettelse af testamente".
Kan I oplyse, hvordan det skal forstås?
Vi har ingen børn, og derfor har vi indsat tre familiemedlemmer til at arve efter os. Men nu ønsker vi, at arven efter os i stedet skal fordeles efter den gældende arvelov.
Skal det stå i den tilbagekaldelse, der skal laves?
"H.D."
Svar:
JA! og NEJ!
I skal have udformet et nyt testamente med tilhørende genpart, og her skal det blot fremgå, at det tidligere testamente bliver tilbagekaldt. Testamente og genparten skal underskrives i skifteretten, hvor I skal betale et såkaldt notargebyr på 300 kr.
Hvis I tilbagekalder jeres tidligere testamente, uden I bestemmer noget andet, så vil arven efter den længstlevende af jer automatisk blive fordelt af efter arvelovens almindelige regler. Derfor behøver det ikke at stå i det testamente, hvormed I tilbagekalder det tidligere. Men der sker heller ikke noget ved at skrive det, såfremt I har det bedst med det.
Når I lader arvelovens almindelige regler være gældende, så bliver arven efter den længstlevende af jer fordelt på følgende måde:
"Er der ikke livsarvinger efter nogen af ægtefællerne, deles boet med halvdelen til hver ægtefælles slægtsarvinger. Er der alene slægtsarvinger efter én af ægtefællerne, arver de det hele".
Den længstlevende af jer har imidlertid ret til at oprette et testamente, hvor længstlevende bestemmer nogen andet, fx så førstafdødes slægtsarvinger ikke arver noget.