Jeg blev skilt for nogle år siden. I den forbindelse blev min daværende kone og jeg enige om, at jeg i stedet for at betale hustrubidrag skulle overtage vores samlede gæld til skattevæsenet og en bank.
Skattegælden har jeg nedbragt med 8.000 kr. om måneden, og den er ude af verden primo 2010. Bankgælden står derimod uændret, for jeg har forhandlet en aftale med banken, så denne gæld indtil videre har været afdragsfri.
Når skattegælden er væk i 2010, agter min veninde og jeg at flytte sammen, idet skattevæsnet jo beregner afdragsstørrelsen af husstandsindkomsten. Men jeg er i tvivl om, hvordan min veninde skal sikres i forhold til min bankgæld.
Kan man have særeje som samboende?
Skal der i den anledning laves et juridisk dokument?
Hvis vi gifter os, kan banken så få del i hendes indkomst?
Hvis vi laver særeje, kan banken så få del i hendes løn?
“WK”
Svar:
Fire gange NEJ!
Selv om du og din veninde flytter sammen, får I ikke fælles økonomi. I stedet fortsætter I hver især med at eje jeres værdier, dvs. I får automatisk en ordning, der ligner fuldstændigt særeje.
En ægtepagt har kun virkning for ægtefæller. Det er en tinglyst aftale om den økonomiske ordning, fx skilsmissesæreje eller fuldstændigt særeje, der er i det pågældende ægteskab.
Din bank kan ikke gå efter din venindes værdier, når I flytter sammen, og det kan banken heller ikke, hvis I gifter jer. Og det gælder, uanset om I vælger et ægteskab med fælleseje eller opretter en ægtepagt med særeje.
Til gengæld gør din veninde klogt i at få et særeje, når I gifter jer. Din gæld kan nemlig bevirke, at hun står betydeligt dårlige end dig, hvis ægteskabet ikke holder, og I skal separeres og skilles. Hvis du dør før hende, skal hun aflevere 50 % af sin formue til dit insolvente dødsbo, medmindre hendes formue ved ægtepagt er gjort til hendes fuldstændige særeje. Men det er en helt anden sag.
J.G./E.F.