Jeg har ingen biologiske børn, men min kone har en dejlig datter, som jeg betragter som min egen. Min steddatter har fået to børn, som jeg også har et nært forhold til.
Da jeg er noget ældre end min kone, anser jeg det for sandsynligt, at min kone arver alt efter mig, og det derfor i sidste ende bliver min steddatter, der kommer til at arve vores værdier.
Skulle jeg derimod overleve min kone, kan jeg vel på det tidspunkt oprette et testamente?
Min steddatter har skrevet under på, at jeg må sidde i uskiftet bo med hende.
En af mine venner mener, at jeg allerede her og nu bør oprette et testamente?
Kan I vurderer, hvad der vil være det klogeste?
”M. J..”
Svar:
MÅSKE! og JA!
Du kan på ingen måde være sikker på, at du – hvis du bliver den længstlevende – kan oprette et testamente. Det afhænger af, om du til den tid er fornuftsmæssigt i stand til det, fx at du ikke er blevet senil, har fået Alzheimers, en hjerneblødning osv.
Desuden kan der ske noget, som du slet ikke har taget højde for i din beskrivelse. Nemlig at du og din kone dør samtidigt, fx ved et trafikuheld. I så fald går det helt galt i forhold til dine ønsker, for det bliver dine slægtninge – måske dine søskende – der arver alle dine værdier, mens din steddatter arver sin mors værdier.
Lad os komme med et endnu værre scenarium i form af et trafikuheld, hvor din kone straks afgår ved døden, men hvor du ligger i koma et par dage, inden du dør. Her vil 3/4 af alt, hvad du og dine kone ejer, havne hos dine slægtninge, fordi I ikke havde oprettet et testamente.
Som du kan læse gør du og din kone klogt i at oprette et testamente, hvor I indsætter din steddatter til at arve alt efter jer ved samtidig død og efter den længstlevende af jer.
I kan tillige bruge testamentet til at beskytte din steddatter, så alt, hvad hun arver, bliver hendes skilsmissesæreje, der bliver fuldstændige særeje, hvis hun bliver længstlevende.
J.G./E.F.